De complimentenknikker.

Iedereen heeft wel eens last van 'dat' stemmetje in je hoofd wat voortdurend commentaar heeft op alles wat je doet. Je schelt jezelf uit als 'loser' of als 'lul'. En het gevolg kan dan zijn dat je baalt van jezelf en je je alleen en verdrietig voelt. In de schematherapie spreken we dan over de straffende kant of veeleisende kant.

 

 


Mijn collega had een berichtje ingesproken op de what's app waarin ze vertelde dat haar zoon op school een complimentenknikker had gekregen. Deze knikker mag haar zoon in zijn zak bewaren en elke keer als hij de knikker voelt dan mag hij een ander een compliment geven. 

Ze vertelde dat wij dit kunnen gebruiken in therapie door deze complimentenknikker mee te geven zodat mensen elke keer als ze de knikker voelen, zichzelf een compliment kunnen geven. Ik kreeg een grote glimlach op mijn gezicht want dit kan zomaar zo'n heel klein zaadje zijn wat we in therapie proberen te planten.   

Een soort tegenboodschap tegen al die keren dat we onszelf naar beneden halen. Actief gaan oefenen met jezelf een compliment geven zodra je je weer bewust bent van de knikker in je broekzak of portemonnee, is dan de uitdaging. Voor mij zullen alle knikker die ik tegen ga komen linken aan een complimentenknikker.


Reactie schrijven

Commentaren: 0